naša potovanja

Če želite prejemati obvestila o potopisnih predavanjih, aktualnih potovanjih in če želite, da kakšno destinacijo predstavimo tudi vam:

  1. Tel.: 040 813 677

  2. Mail: info@klub-lama.si

Potopisna predavanja: Okoli sveta...


S potopisnimi predavanji ponovno nadaljujemo meseca septembra. Popotnike vabimo, da ob fotografijah in glasbi predstavijo destinacije, kjer so potovali. Informacije na: info@klub-lama.si
POTOPISNO PREDAVANJE - SREDA 17.12.2014


Kdo in kaj: Tadej Bolta, Gruzija in Armenija - potopisno predavanje

Kdaj in kje: 17.12.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


“Pred potovanjem v ta del sveta sicer pričakuješ neke idilične cerkvice na idiličnih lokacijah ... Ampak ko prispeš tja, te raznolikost dežele, njene danosti in njena zgodovina res presenetijo. Odkrivanje novih vin, od puščave do zelenih gora, narava in arhitektura, odlični konjak, mogočni socialistični spomeniki, cerkve, samostani, morje, jezera, itd itd.”


Vabljeni na zanimivo potopisno predavanje, vstop je prost.
POTOPISNA PREDAVANJA - SREDA 03.12.2014


Od 1. - 5. decembra vabljeni na Teden indijske kulture.

Podrobnejši program si lahko ogledate tukaj ...


“Indija je dežela, ki še danes izžareva nekakšno brezčasno energijo in spokoj, ki se napaja z duhom starodavnih civilizacij, ki so se prepletale na tem azijskem stičišču kultur. To je svet, kjer se je starodavna dravidska modrost spajala s kulturo indoevropejcev ter svet, kjer se starodavni hinduistični kulti prepletajo z budizmom, džainizmom in islamom. Težko bi kjerkoli na svetu našli deželo, kjer se prepleta toliko različnih kultur, narodov in ljudstev, ki jih bogati tolikšna lingvistična in kulturna raznolikost. Na eni strani je to prostor globoko zakoreninjene tradicije in težko razumljivega družbenega ravnovesja, po drugi strani pa je to dežela prihodnosti v smislu neizmernih razsežnosti človeških potencialov. Indija je svet, ki lahko človeka v prvem trenutku popolnoma odvrne, lahko pa po drugi strani postane zasvojen z odkrivanjem skrivnostnih tančic in drobnih utrinkov tega brezčasnega prostora. Indija se zdi kot nekakšno nostalgično vračanje h koreninam in času, ki je zaznamovan in izgubljen globoko v naši podzavesti.” (Mare Lakovič)


Vrhunci predavanj bodo v sredo 03.12., in sicer: 

Kdo in kaj: Arne Hodalič, Mare Lakovič in Matej Košir, Indija

Kdaj in kje: 03.12.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


Njegovih 25 let Indije – Arne Hodalič

“Lansko leto je minilo 25 let, odkar je Arne Hodalič, slovenski fotograf, urednik fotografije National Geographic Slovenija, profesor fotografije na FDV, član različnih humanitarnih organizacij, prejemnik domačih in tujih nagrad za fotografijo, avtor številnih razstav po vsem svetu, publicist, filmski ustvarjalec, potapljač ..., prvič obiskal Indijo. Na predavanju bo predstavil zgodbe ter ujete trenutke in ljudi preprostega indijskega vsakdana.”


Pozabljeni kanjoni Zanskarja: s konji čez prelaze in brezpotja indijske Himalaje – Mare Lakovič 

“Mare Lakovič se je v okviru študija sociologije, zgodovine in kulturne antropologije intenzivno ukvarjal s problematiko etnonacionalizmov in izginjanja tradicionalnih plemenskih skupnosti na območju Srednje in Jugozahodne Azije (v Pakistanu, Afganistanu, Nepalu, Kitajski, Tadžikistanu, Mongoliji in Indiji) ter kasneje v Afriki. V Indiji je bil na številnih raziskovalnih odpravah v Kašmirju, Zanskarju, Ladaku, Radžastanu, Himačal Pradešu, Arunačal Pradešu, itd. Na predavanju bo spregovoril o labirintu kanjonov vzhodnega Zanskarja ter o prvenstvenem, 1200km dolgem, prečenju tega skoraj neraziskanega dela indijske Himalaje. Predstavil bo tudi budistično, etnično in kulturno dediščino tega tibetanskega dela Indije.”


Radžastan, Varanasi in Andamanski otoki – Matej Košir

“Matej Košir je po izobrazbi geograf in član Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev. Je avtor številnih samostojnih fotografskih razstav in multimedijskih predstavitev. Svoje reportaže in fotografijo objavlja v različnih revijah. Njegova fotografija je leta 2010 zmagala na letnem natečaju slovenske izdaje revije National Geographic. Leta 2005 je ustanovil Klub popotnikov Lama, kasneje pa še Popotniško agencijo Lama. Pravijo, da Indijo, ko jo prvič obiščeš, lahko le vzljubiš ali zasovražiš, se ponovno vrneš ali pa si prisežeš, da te ne bo videla nikoli več. Sprva bomo prileteli v glavno mesto Indije, nato pa se bomo podali na občudovanje enega izmed sedmih čudes sveta, slavnega spomenika ljubezni Tadž Mahal. Se za začetek nekoliko odpočili od kulturnega šoka v nacionalnem parku Ranthambore, za katerega pravijo, da je v njem največja verjetnost videti bengalskega tigra v svojem naravnem okolju. Nato se bomo podali naprej proti puščavskemu Radžastanu in se najprej ustavili v mestecu Jaipur, si ogledali nekdanjo rezidenco, slavni Amber, se zapeljali še do meke popotnikov Puškarja ... Z domačini bomo v tradicionalni vasici praznovali največji hindujski praznik Diwali, se s kamelami podali na treking po puščavi Thar, občudovali mestece Jaisalmer, ki s svojimi ulicami in peščeno trdnjavo spominja na čase iz 1001 noči ... Za konec pa bo sledilo še najbolj sveto mesto Hindujcev, nepozabni Varanasi, in seveda nekaj relax dni na prečudovitih Andamanskih otokih, na katerih si želiš, da bi se čas kar ustavil. Vas zanima ali sem Indijo vzljubil, morda zasovražil?”


Vabljeni na zanimiva predavanja, vstop je prost.

Predavanja bodo trajala od 18.00. do 21.00. ure.
POTOPISNO PREDAVANJE - SREDA 19.11.2014


Kdo in kaj: Luka Dakskobler, Zgodbe - fotografsko predavanje

Kdaj in kje: 19.11.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


“Luka Dakskobler je dokumentarni fotograf in fotoreporter iz Kranja. Je diplomirani novinar in anglist in deluje kot fotoreporter od leta 1995. Ustvarja predvsem poglobljene zgodbe in novice. Tekom let delovanja je sodeloval z mnogimi uglednimi revijami in pokrival kulturne in zabavne dogodke, preden se je usmeril v socialne in naravovarstvene zgodbe, po katerih ga poznamo danes. Na natečaju Slovenia Press Photo je v le dveh letih prejel sedem nagrad, v obeh primerih tudi za najboljšo zgodbo natečaja. Trenutno redno sodeluje z revijo National Geographic Junior, izdelal pa je tudi daljše reportaže za National Geographic Slovenija in National Geographic Popotnik. Njegove novičarske fotografije rednih dogodkov distribuirata fotoagenciji Demotix Wire (London) in Imago (Berlin). Je tudi član Fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja.

Luka je torej fotoreporter, dobitnik sedmih nagrad Slovenia Press Photo, nagrade Slovenija skozi objektiv človekovih pravic, Nature Images Awards (Francija) 2011 in polfinalist svetovnega natečaja za sanjsko službo v Avstraliji.


V predavanju Luka predstavi vse svoje največje (in nagrajene) zgodbe in ponudi redek vpogled v njihovo nastajanje. Od začetkov koncertne fotografije doma do največjih svetovnih glasbenikov v tujini. Od športa in novic za spletne medije do izjemnega pokrivanja slovenskih demonstracij za fotoagenciji iz Velike Britanije in Nemčije. Od velikih zgodb za National Geographic Slovenija do pomembnih socialnih in naravovarstvenih zgodb, za katere mu je velika in številna priznanja dodelilo kar lepo število uglednih svetovnih avtoritet v svetu fotoreporterstva. Od fotografije kot umetnosti do fotografije, ki lahko ljudem spremeni življenje. Zgodba o Barbari, deklici s cerebralno paralizo, ki se sporazumeva z očmi, je presegla okvire fotoreporterstva in Barbarini družini naposled uredila življenje in prinesla srečo. Spoznanje, da bi fotoreporterstvo večkrat moralo služiti temu namenu, je končno sporočilo predavanja.

Predavanje se odpre s predstavitvijo, pozdravom in prikazom kratkega filmčka, ki je Luka pripeljal v polfinale natečaja za sanjsko službo fotoreporterja v Melbournu, med 25 najboljših predstavitev od 45.000 prijavljenih. Napelje na to, da take predstavitve ne bi bilo, če ne bi za sabo imel 15 let fotografije.

V slideshowu ali ročno pokaže izbor raznih news fotografij, presušenega Bleda (fotomontaže), športnih, koncertnih fotografij in hkrati na hitro razloži dogajanje. Med fotografijami je tudi mali izbor fotografij za National Geographic Slovenija, National Geographic Junior in National Geographic Popotnik, pa nekaj fotografij po poplavi v Železnikih, ena ali dve fotografiji z velikih koncertov (Madonna, Bon Jovi, Metallica, Pink, Alice Cooper ...), par fotografij iz 15 let pokrivanja ribiških tekem in nato zaključi z zelo kratko zgodbo in le kakšno fotografijo ali dvema o neapeljski smetarski krizi.

Neapeljska zgodba je uvod v glavnino predavanja. Sledi druga, podobno zmešana zgodba. Ozadje zgodbe je dokaj nenavadna zgodba o peturnem potovanju na Primorsko v zmahanem avtomobilu in o ekstremnih razmerah, v katerih so bili Luka in še dva kolega pravzaprav edini fotoreporterji. Sledijo vedno večje zgodbe. Krajši izbor črnobelih fotografij študentsko dijaških demonstracij maja 2010, v katerih so dijaki z metanjem tlakovcev v poslopje parlamenta povzročili ogromno škode.

Slišali pa bomo še nekaj zgodb: ena noč v življenju revnih Istanbulskih ribičev, ki lovijo v Marmarskem morju in Bosporski ožini. Večinoma ponoči, z majhno barko, ulov pa je slab. Pa zgodbo o Lyri. Zgodba o začetnici pasjega frizbija v Sloveniji, psički Lyri in njeni lastnici Jean McCollister, ter o razvoju tega danes že precej popularnega športa pri nas. Zgodba je prikazana v multimedijski obliki s fotografijami in videoposnetki. Luka bo prikazal še pomembno reportažo iz Senegala, kjer opozarja na različne kršitve človekovih pravic v Afriki, kjer podjetja zahodnega sveta s prevarami in korupcijo kupujejo zemljo oz. jo pridobivajo na nepošten način, brez nadomestil domačinom in z velikimi posledicami za samooskrbo Afrike”.


Vabljeni na nekoliko drugačno predavanje, vstop je prost.
POPOTNIŠKO SREČANJE - SOBOTA 11.10.2014


Ob koncu poletne popotniške sezone vas lepo vabimo na POPOTNIŠKO SREČANJE, ki je namenjeno vsem našim gostom, vašim družinam, prijateljem in tudi vsem ostalim, ki jih zanimajo potovanja; piknik je odprtega tipa!

Naše popotniško srečanje bomo imeli v soboto 11. oktobra (in nedeljo 12. oktobra). Dobili se bomo torej v soboto 11.10. pri EKO HOSTLU v Križevcih ob 10.45 uri. Na naših potovanjih ubiramo izjemno lepe stranske poti, ki nas bodo tokrat popeljale v Prlekijo. Eko hostel Križevci pri Ljutomeru se nahaja v središču Prlekije in Pomurja, na mirni, vendar prometno dostopni lokacij; samo pet minut vožnje od avtocestnega izvoza Vučja vas na avtocesti Ljubljana-Maribor-Lendava smer Ljutomer.


Kakšen bo naš program?

Od EKO HOSTLA bomo ob 11.00. uri peš krenili do čebelarskega muzeja, kjer bomo imeli degustacijo medenjakov in medice. Nadaljevali bomo do reke Mure in se z brodom zapeljali na drugo stran reke. Počasi se bomo vrnili nazaj, hoje s postanki bo okoli 3 ure. Nato bomo imeli kosilo in po kosilu nekaj krajših potopisnih predavanj in predstavitev nekaterih naših potovanj: Patagonija (Čile in Argentina), Kostarika, Nepal, Indija, Islandija, Irska, Škotska, Grenlandija in še kaj. Pozno popoldne bomo imeli kostanjev piknik, kjer bo čas za obujanje spominov na naša poletna potovanja; morda se bo obudila tudi kakšna ideja za novo potovanje, kdo ve. Cena degustacije medenjakov in medice, prevoza z brodom, kosila in kostanjevega piknika je 15 eur na osebo, za otroke velja polovična cena.


Želeli pa bi, da skupaj spoznali Prlekijo tudi naslednji dan. V EKO HOSTLU lahko prespite, imajo od dvoposteljnih sob do večposteljnih sob. Cena prenočišča z bogatim zajtrkom je 19 eur na osebo; če želite dvoposteljne sobe, se prijavite čim prej. V nedeljo se lahko odločite za eno od spodnjih možnosti:

a) Odpravili se bomo v Jeruzalemske gorice in se sprehodili med vinogradi do Slatinske kleti. Nekaj malega bo tudi hoje, tam pa nas bo čakala degustacija 4-ih vzorcev vin, prav tako pa bomo lahko kupili tudi hladno stisnjeno bučno olje. Cena degustacije vin je 6 eur na osebo. Po kratkem izletu se bomo odpravili na kosilo v eno od odličnih restavracij in zaključili naše prijetno druženje.

b) Čolnarjenje po Muri od Petanjcev do Ižakovcev, do otoka ljubezni. Cena izleta s kosilom je 28 eur na osebo; verjemite nam, da bo to izjemno lepo doživetje.


Zaradi same organizacije je OBVEZNA PRIJAVA na info@klub-lama.si; prijave zbiramo do 8.10. - naknadno vam bomo posedovali prijavnico. Srečanje bo ob vsakem vremenu, saj imamo dovolj pokritega prostora! Če ste sami, ali pa iz bolj oddaljenih krajev Slovenije, in ste pripravljeni s seboj vzeti še koga, nas prosim na to opozorite ob prijavi.


Lepo vabljeni na popotniško srečanje in se kmalu vidimo,

Matej Košir & Popotniška agencija Lama


Življenje je ena sama dogodivščina. Hvala, ker jo delite tudi z nami.
STROKOVNO PREDAVANJE - 13.10.2014


Kdo in kaj: Barbara Trnovec, Alma M. Karlin, Kolumbova hči

Kdaj in kje: 13.10.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


“Nerazumljena, zasmehovana, spregledana. Občudovana. Njeno potovanje okrog sveta ni bilo "nič posebnega". Sodi med največje popotnike vseh časov. Bila je Slovenka. Bila je Nemka in nemškutarka. Bila je "zagreta protinacistka". Občudovala je lepe in inteligentne moške. Kaj od tega je res?

Na to in druga vprašanja bo odgovorila kustodinja Pokrajinskega muzeja Celje, kulturna antropologinja in etnologinja Barbara Trnovec, avtorica knjige Kolumbova hči, o življenju in delu Alme M. Karlin. Predavanje in razstavo pripravljamo ob 125. obletnici rojstva Alme M. Karlin”.


Vabljeni na strokovno predavanje, vstop je prost.
POTOPISNO PREDAVANJE - 15.10.2014


Kdo in kaj: Marko Petrič, Argentina

Kdaj in kje: 15.10.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


“Sopomenka za Argentino je bila včasih tango, danes pa bankrot. Dežela, ki se nikakor ne more izviti iz finančne, gospodarske in politične krize pa po drugi strani ponuja številne naravne lepote in prijazne ljudi, ki živijo v "tranquilo" ritmu, ne glede na zapleteno dogajanje.”


Vabljeni na potopisno predavanje, vstop je prost.
POTOPISNO PREDAVANJE - SEPTEMBER 2014


Kdo in kaj: Matjaž Corel, Ameriški divji zahod

Kdaj in kje: 17.09.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


“Nevada, California, Utah, Arizona, New Mexico. En mesec samih naravnih čudes. Od kaotičnega Las Vegasa do neobljudenih pravljičnih kotičkov in nenavadnih stvaritev narave. V deželi bizonov, klopotač in tarantel smo prevozili 10.000 km ter doživeli pravi divji zahod.”


Vabljeni na potopisno predavanje, vstop je prost.
POTOPISNO PREDAVANJE - MAJ 2014


Kdo in kaj: Nina Majcen, Kirgizija

Kdaj in kje: 14.05.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


“Vabljeni na potopisno predavanje, kjer vam bo popotnica Nina preko fotografij poskušala približati skriti centralnoazijski biser, Kirgizistan. Ena najbolj goratih držav na svetu jo je navdušila s svojo preprostostjo, z neokrnjeno naravo, z neskončnimi travnatimi stepami in mogočnimi gorami, z dobrodušnimi in nasmejanimi ljudmi, s prepletom ruske, nomadske, kitajske in arabske kulture, s poceni vodko in domačo hrano... Kirgizistan, država, o kateri tako malo vemo ostaja mnogim turistom skrita, si zagotovo zasluži obisk in priložnosti, da jo spoznate pobližje!”


Vabljeni na potopisno predavanje, vstop je prost.
POTOPISNO PREDAVANJE - APRIL 2014


Kdo in kaj: Manca Čujež, Nepal

Kdaj in kje: 16.04.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


“Nepal - pod Himalajo ugnezdena dežela, da se zaljubiš vanjo! Na trekingu okrog Anapurne čez 5416 metrov visoki preval Thorong La in v osrčje veličastnega gorskega masiva sonce ob vsej lepoti za hip (razen ponoči) ni hotelo zatisniti oči. Iz višav pa v valove, na brzice reke Kali Gandaki, in na "lov" za nosorogom in bengalskim tigrom v narodni park Bardia. Spomin grejejo tudi živahnost prestolnice Katmandu in ležernost Pokare, nepalske "toplice", topli ljudje in piš z gora, ki bistri duha. Bo kar držalo, kako so v čajnici ob poti ubesedili NEPAL: Never Ending Peace And Love.”


Vabljeni na potopisno predavanje, vstop je prost.
PROJEKT GLOBAL VILLAGE IN POTOPISNO PREDAVANJE


Kdo in kaj: Matej Košir, Indonezija: od Balija do Sulavezija

Kdaj in kje: sobota 12.04.2014 ob 17. uri, City Park Ljubljana


“Mednarodna neprofitna mladinska organizacija AIESEC, ki se ukvarja s profesionalnimi in volonterskimi praksami in je prisotna v več kot 124 državah sveta, letos organizira projekt z naslovom Global Village (Svetovna vas), kjer se bodo predstavile države sveta in njihove kulture. Dogodek bo potekal v soboto, 12. aprila v ljubljanskem Cityparku, sestavljen pa bo iz dveh delov; na stojnicah se bodo predstavljale države posamezno, glavni oder pa bo prizorišče najrazličnejših umetniških, literarnih, glasbenih in športnih točk. Global Village bo letos v Sloveniji organiziran drugič, glavni namen dogodka pa je širitev multikulturnosti in boljše poznavanje tujih držav in kultur. Stojnice bodo na ogled ves dan, program pa bo potekal od 11-12 in od 15-20 ure.

V okviru dogodka bo Matej Košir ob 17. uri imel tudi potopisno predavanje: Indonezija - od Balija preko Lomboka in Floresa do skrivnostnega Sulavezija. Vrhunci mesečnega potovanja po Indoneziji so zagotovo 9 milijonska prestolnica Jakarta, hindujski Bali, nastop tradicionalnih balijskih plesov, pokušina kave Luwak-le kaj je to, obisk skrivnostnega pokopališča etnične skupine Trunyan, nepozabni otok Gili Air in podvodni ribolov z domačinom, dvo-dnevni vzpon na vulkan Rinjani na otoku Lombok, iskanje strupenih varanov v nacionalnem parku Komodo, tradicionalni in skrivnostni Sulavezi, edinstvena pogrebna slovesnost s tradicijo, ki odraža mešanico žalosti in premoženja, žrtvovanje številnih bivolov in prašičev, treking in spanje pri prijaznih domačinih, nepozabni podvodni svet otokov Togians, kjer si želiš, da bi se čas kar ustavil,…”

 

Vabljeni na potopisno predavanje in ostale dogodke, vstop je prost.
POTOPISNO PREDAVANJE - MAREC 2014


Kdo in kaj: Mare Lakovič, Svet, ki izginja: zadnje kulture Afrike

Kdaj in kje: 19.03.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


“Divjine Bocvane, Etiopije, Namibije in Konga dajejo zadnje zatočišče tradicionalnim plemenskim kulturam Afrike, ki še vztrajajo v svojem prvinskem načinu bivanja

in v procesih globalizacije izgubljajo ta neenakopraven boj v ohranjanju identitete

in načina bivanja, ki bo v desetletju ali dveh samo še spomin. Z izginotjem teh

kultur ne izgubljamo samo zadnjih arhaičnih ljudstev sveta, ki izhajajo iz območja,

ki je tudi geografska zibelka človeštva, temveč tudi starodavna vedenja in genski zapis, ki razkriva fenomen in skrivnosti človeške evolucije”

 

Vabljeni na potopisno predavanje, vstop je prost.
POTOPISNO PREDAVANJE - FEBRUAR 2014


Kdo in kaj: Marko Petrič, v iskanju svile: od Buhare in naprej do Pekinga

Kdaj in kje: 19.02.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana

 

”Čeprav sem že v otroštvu z zanimanjem bral zgodbe o Marcu Polu in o davni

trgovski poti, ki je vodila iz Kitajske vse do nas, pa sem se svojimi potmi le nekajkrat dotaknil teh dveh legend. Vse se je spremenilo lansko leto, ko sem sem odpravil v

osrčje Centralne Azije pogledat, če je na slavnih poteh ostale še kaj svile. Svilna pot

me je popeljala še naprej proti vzhodu, vse tja do kitajskega zidu pri Pekingu. In še naprej ....”

 

Vabljeni na potopisno predavanje, vstop je prost.
POTOPISNO PREDAVANJE - JANUAR 2014


Kdo in kaj: Marko Mohorčič, s kolesom po Indijski Himalaji

Kdaj in kje: 15.01.2014 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana

 

”Zgodba o dobrem mesecu življenja na kolesu ter najvišje ležečih cestah sveta.

V Srinagarju sredi indijske pokrajine Kašmir se prične 1880 kilometrov dolgo poganjanje kolesa čez dih jemajoče prelaze in doline. Preko zloglasnega prelaza

Zoji La iz muslimanskega Kašmirja do budističnega Leha. Čez 5340 metrov visok prelaz Chang La do jezera Pangong na meji s Tibetom in preko 5359 metrov visok Khardung La-ja v osrčje doline Nubra. Obiskal sem številne budistične samostane,

ob jezeru Tso Kar spoznal življenje tibetanskih šolarjev ter si ogledal budistični

festival v najpomembnejšem samostanu pokrajine Ladakh - Hemis. Ko je bil za

menoj še zadnji prelaz, skoraj 4000 metrov visok Rohtang La, sem se iz

himalajskega višavja spustil v zelene indijske doline, kjer sem v mestu Manali

parkiral svoje kolo. Podajte se z menoj v deželo brezmejno prijaznih in preprostih ljudi, ki v očeh ljubiteljev »nekoristnega sveta« še vedno velja za legendarno.”

 

Vabljeni na potopisno predavanje, vstop je prost.
POTOPISNO PREDAVANJE - DECEMBER 2013


Kdo in kaj: Andrej Stermecki, po Inkovskih poteh Južne Amerike

Kdaj in kje: 18.12.2013 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana

 

”Potopisno in zgodovinsko predavanje svetovnega popotnika, profesorja, arhitekta

in glasbenika Andreja Stermeckega. S sliko, besedo, originalno ljudsko glasbo, demonstracijo etnoloških predmetov in prave, 2000 let stare mumije.

S koncertom južnoameriških pesmi v živo bomo popotovali k Indijancem skozi pragozdove, pampe, puščave, Andsko gorovje in starodavna mesta do

skrivnostnega jezera Titicaca.”

 

Vabljeni na enkratno predstavitev in doživite Južno Ameriko nekoliko

drugače. Vstop je prost.
Na dobrodelnem multimedijskem predavanju o Indoneziji, ki smo ga organizirali 07.11. smo z vašo pomočjo zbrali nekaj čez 1.000 eur. V nedeljo 17.11. smo vsa zbrana sredstva osebno predali slovenskemu misijonarju patru Pedru Opeki iz Madagaskarja. Vsem skupaj se iskreno zahvaljujemo za radodarnost in pomoč.
POTOPISNO PREDAVANJE - NOVEMBER 2013


Kdo in kaj: Marko Premelč, Iran: preko horizonta in še čez

Kdaj in kje: 20.11.2013 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


”Ko sem pred skoraj petnajstimi leti prvič vstopil v Iran, sem mislil, da sem prišel na konec sveta. Podobno kot v rani mladosti, ko sem iz čiste radovednosti prestopil neoznačeno »mejo« konca mojega malega sveta, ki je bilo blokovsko parkirišče in se podal na »vandranje« po takrat »tuji« soseski.

Podoben občutek sem imel, ko sem prišel v Iran. Ne veš, kaj bi pričakoval, veš samo to, da je vse novo, da so novi ljudje, da je nov jezik, da so nova mesta. Rdeče pečena pobočja v okolici Tabriza in modro nebo ter nepopisna julijska vročina, ki topi vse pred seboj in jo ublaži šele požirek mrzle, močno presladkane pijače. Od mesta do mesta, od Tabriza do Kermana, od Kaspijskega jezera, ki je kot morje, čez Alborz do najbolj suhe puščave Lut, do Hazarske gore in Bama med oaze datljevcev, prek polj pistacij, marelic in granatnih jabolk ter med hladna in senčna ledja svetišč in palač Esfahana, ki jim ni ne konca ne kraja.

Le kaj me znova kliče v Iran? Morda so to ljudje, pri katerih je še moč zaznati pristno radovednost in prijaznost ter predvsem gostoljubje; morda je to tista mladostna radovednost, ki upam, da ne bo nikoli prešla in me kot takrat kliče, da pogledam, kaj je za prvim vogalom, ulico, za obzorjem. Greste pogledat z menoj?”


Vstop je prost, vljudno vabljeni.
DOBRODELNO POTOPISNO PREDAVANJE


Kdo in kaj: Matej Košir, od Balija do skrivnostnega Sulavezija

Kdaj in kje: 07.11.2013 ob 18. uri, Antonov dom, Tržaška 85, Ljubljana


”Vrhunci mesečnega potovanja po Indoneziji so zagotovo 9 milijonska prestolnica Jakarta, hindujski Bali, nastop tradicionalnih balijskih plesov, pokušina kave Luwak-le kaj je to, obisk skrivnostnega pokopališča etnične skupine Trunyan, nepozabni otok Gili Air in podvodni ribolov z domačinom, dvo-dnevni vzpon na vulkan Rinjani na otoku Lombok, iskanje strupenih varanov v nacionalnem parku Komodo, tradicionalni in skrivnostni Sulavezi, edinstvena pogrebna slovesnost s tradicijo, ki odraža mešanico žalosti in premoženja, žrtvovanje številnih bivolov in prašičev, treking in spanje pri prijaznih domačinih, nepozabni podvodni svet otokov Togians, kjer si želiš, da bi se čas kar ustavil,…” 


Vstop je brezplačen, namesto vstopnine bomo pri vhodu pobirali PROSTOVOLJNE DENARNE PRISPEVKE, ki jih bomo namenili v DOBRODELNE NAMENE. Vsa zbrana sredstva bomo OSEBNO predali slovenskemu misijonarju na Madagaskarju, patru PEDRU OPEKI, za njegovo humanitarno združenje Akamasoa; sredstva bomo patru Opeki osebno izročili meseca novembra, ko se bo mudil v Sloveniji.

Vabimo vas, da se dobrodelnega predavanja v četrtek 07.11.2013 ob 18. uri udeležite v čim večjem številu in tako podprete projekt patra Opeke. Predavanje bo v Antonovem domu na Tržaški cesti 85 v Ljubljani.
POTOPISNO PREDAVANJE - OKTOBER


Kdo in kaj: Arne Hodalič, Jemen

Kdaj in kje: 16.10.2013 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


”Zamislite si romantičnost beneške arhitekture, zanimive Bressonovske kompozicije, lepoto istanbulske Modre mošeje, očarljivost sarajevske Baščaršije, nevsiljivo prijaznost domačinov in čas, ki se je ustavil v srednjem veku. Če vse to združite v eno, si mogoče lahko predstavljate Jemen – odmaknjeno državo na skrajnem jugu Arabskega polotoka.”


Vstop je prost, vljudno vabljeni na sprehod po Jemnu z Arnejem Hodaličem!
FOTOGRAFSKA RAZSTAVA: Knjižnica Otona Župančiča


Kdo in kaj: Matej Košir, fotografska razstava Okoli sveta...

Kdaj in kje: ves september, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


”Večino svojega prostega časa preživim na potovanjih kot popotnik z nahrbtnikom na rami ali pa kot vodniki in priznati moram, da mi je oboje postalo všeč in mi danes predstavlja kar nekakšen način življenja.

Vse skupaj se je pričelo z odkrivanjem naše bivše države z razmajanimi avtobusi, pa Evrope na splošno. Nato je sledilo mučnih pol leta brez potovanj in diploma iz geografije, se nato vse skupaj nadaljevalo z odkrivanjem Turčije, pa preostale Azije, kjer me je Nepal s svojo drugačnostjo in preprostimi domačini zasvojil, pa s potovanji po Južni Ameriki,… In še bi lahko našteval, a priznati moram, da nikoli nisem potoval le zaradi svojega veselja, zato sem kot diplomirani geograf in fotograf večino svojih potovanj ujel v fotografski objektiv in tako danes svoje izkušnje in spomine podajam naprej v obliki fotografskih razstav, potopisnih predavanj in avanturističnih potovanj preko Popotniške agencije Lama. Si morda upaš na kakšno potovanje z nami tudi ti?”


Vabljeni k ogledu nekaj fotografij iz cikla Okoli sveta...
POTOPISNO PREDAVANJE SEPTEMBER


Kdo in kaj: Sonja Ravbar, Trinidad in Tobago

Kdaj in kje: 18.09.2013 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana


”Dežela tretjega sveta, mala, skromna, barvita in glasna. Pa vendar bogata in perspektivna. Trinidad in Tobago. Potomci angleške kolonije, skrajno južno v Karibih, tik nad Venezuelo so ljudje sonca, glasne glasbe, odlične hrane in večkrat posredniki trgovine droge in orožja. Intenzivna mešanica ras, veroizpovedi in nasploh različnih kultur se zlije v eno samo mešanico, ki je enakopravna, dokaj enakovredna in zelo prijateljska. Vsem skupna je dobra hrana, pa naj bo kreolska, indijska oz. katera koli, le da je postrežna z nasmehom in dobro voljo. Vsem skupno je druženje, veselje in zabava. Preprostost domačinov sicer seže že malce predaleč, glede ekološke ozaveščenosti so zares začetniki, in le počasi spoznavajo, da njihova dežela ni samoumevna in da je morda tudi zaloga nafte in zemeljskega plina omejena. Na Trinidadu sem preživela 7 mesecev. Živela sem v v predmestju, v naselju srednjega sloja. Med lokalci. Pristnega življenje in jezika sem bila primorana kar hitro osvojiti. Te izkušnje ne bi menjala za nič. Karibi- daleč od sanjske dežele in tako blizu srca.”


Vstop je prost, vljudno vabljeni.Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.